👩‍👦Псевдоцієз: психіатр розповів про хибну вагітність

👩‍👦Псевдоцієз: психіатр розповів про хибну вагітність

Лікар-психіатр Олександр Мосєєв розповів про так звану «істеричну вагітність».

« Псевдоцієз або «істерична вагітність» у медицині відноситься до появи клінічних симптомів та ознак, зазвичай пов’язаних з вагітністю, у осіб, які насправді не вагітні. Поява симптомів та ознак вагітності, за її відсутності, здебільшого обумовлена травмою психологічного характеру і нерідко надмірним бажанням бути матір’ю в осіб, які з різних причин не можуть нею бути. Клінічна картина досить типова: дисменорея або аменорея, нагрубання молочних залоз (іноді з виділенням молозива), пігментація сосків, збільшення об’єму живота через відкладення жиру в черевній стінці, затримки газів та здуття кишечника, відчуття руху плода, нудота і блювота», — розповів Олександр Мосєєв.

За словами лікаря, https://t.me/golostoday/57527 істерична вагітність найчастіше вражає жінок віком від 30 до 35 років. Проте вона також може вражати і чоловіків, у цьому випадку називається синдромом Кувада.

Психічні розлади, такі як тривожність або розлади настрою, розлади особистості та шизофренія, можуть сприяти хибній вагітності. Щоб переконати пацієнта в тому, що він дійсно страждає на істеричну вагітність, йому можуть показати відсутність плода за допомогою УЗД.

«Проте недооцінювати симптоми пацієнта не можна: у деяких випадках помилкові симптоми вагітності можуть маскувати серйозні супутні захворювання. Залежно від конкретних симптомів пацієнту рекомендується пройти медичне обстеження. Хибна вагітність може мати кілька основних причин, тому немає універсального лікування, а існують різні типи лікування залежно від основного причинного фактору. Показана психотерапія і фармакотерапія», — зазначив психіатр у коментарі на https://t.me/golostoday