Як вибрати відповідну програму для діагностики автомобіля: критерії вибору

Як вибрати відповідну програму для діагностики автомобіля: критерії вибору

Як відомо, технології не стоять на одному місці. Розвивається не тільки діагностичне обладнання, а й програмне забезпечення, без якого неможлива реалізація його можливостей. Софт вже давно дозволяє користуватися приладами для діагностики на ноутбуці, планшеті та смартфоні. Існує велика кількість програм – платних та безкоштовних, з базовим функціоналом та розширеним, універсальних та спеціалізованих.

Критерії вибору

программа автоком 2020.23Спочатку необхідно визначитися зі своїми потребами. Практично кожна програма для діагностики автомобіля може надати інформацію про поточний технічний стан основних вузлів:

  • трансмісія;
  • двигун;
  • гальмівна, паливна та рульова системи;
  • пристрої безпеки.

Але є й більш спеціалізований софт, за допомогою якого можна отримати дані про працездатність датчиків, електронних компонентів і навіть перепрошити ЕБУ. Тобто чим складнішу діагностичну проблему вам потрібно вирішити, тим потужніша за функціоналом програма знадобиться.

Наступний пункт, на який слід звернути увагу – сумісність. Не всі програми можуть підходити для вашого автомобіля, сканера або операційної системи ноутбука. Ці три моменти обов’язково необхідно врахувати під час вибору програми. Є й такий софт, який взагалі підходить лише для певної марки чи моделі.

программа делфи 2014.3Не зайвим буде ознайомитися з відгуком та рейтингами, які склали пересічні користувачі та експерти автомобільної тематики. Так буде простіше визначитися з усіма перевагами та недоліками. Важливу роль відіграє зручність користування. Насамперед це стосується інтерфейсу – він має бути простим та інтуїтивно зрозумілим. Якщо програма надто складна, то буде важко розібратися без фахівця.

Якщо плануєте користуватися платним софтом, то не поспішайте купувати перший варіант. Візьміть кілька програм та порівняйте їх можливості з урахуванням ціни. Причому в ситуації, коли ви збираєтеся користуватися якимись базовими функціями, можна взагалі обійтися безкоштовним програмним забезпеченням.

Не зайвою буде наявність технічної підтримки. Оскільки в процесі користування часто виникають специфічні питання, відповіді на які можна отримати лише у розробників або у спільноті користувачів.

Переваги та недоліки окремих програм

PROScan належить до одних із найстаріших і найпоширеніших «представників» діагностичного софту. Фахівці виділяють відразу чотири очевидні переваги PROScan:

  • дуже точна синхронізація роботи;
  • тестування різних датчиків прямо під час руху авто;
  • розрахунок та аналіз ефективності витрати палива;
  • створення розгорнутих звітів.

Безумовно багато інших програм теж мають подібний функціонал, але саме в PROScan він реалізований найкращим чином. До недоліків можна віднести лише те, що надається безліч різної числової інформації, але вона не завжди супроводжується інструкціями та рекомендаціями.

программа автоком + делфи 2017.05Існують і програми, які працюють лише з «рідним» адаптером. До таких належать ScanDoc. Це ПЗ відмінно працює з автомобілями вітчизняного виробництва. Завдяки йому можна отримати легальний доступ до інтерактивної системи Motordata, яка має широку інформаційну базу з ремонту авто. ScanDoc працює дуже швидко і при навіть дрібній поломці відразу сповіщає користувача.

ScanMaster — ПЗ, яким користуються навіть професіонали. Це свідчить, що програма надає широкий спектр різних даних. Можливо, вони будуть надмірними для пересічних користувачів. Тому тут кожен має для себе вибирати, чи є сенс платити за функції, якими навряд чи колись скористаєшся.